Γράφει ο Βασίλης Στυλιαράς, φιλόλογος, μέλος Ε.Ο.Σ. Αγρινίου

 

Μια πολυπληθής αποστολή από παλιούς έμπειρους, αλλά και νέους πρόσφατα μυημένους ορειβάτες του αντίστοιχου συλλόγου τίμησε τον αρχηγό της αποστολής Χρυσόστομο Κωστάκη στη διαδρομή Σιτόμενα – Φτέρη Παναιτωλικού όρους. Η ομάδα του ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου απόλαυσε το μονοπάτι που έχει διανοίξει πρόσφατα ο έμπειρος φυσιολάτρης Χρυσόστομος. 

Ο Καταρράκτης στα Σιτόμενα

Η ώρα αναχώρησης από το Αγρίνιο ορίστηκε για τις 7.00 το υπέροχο πρώτο φθινοπωρινό πρωινό της Κυριακής. Όλοι πιστοί στην πρόσκληση του Χρυσόστομου και ξεπερνώντας σε αριθμό ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν μέσω του Σχοίνου και της Σκουτεράς (που γιόρταζε το προηγούμενο βράδυ) για τα Σιτόμενα. Εκεί οι μισοί άφησαν τα πιο χαμηλά αυτοκίνητά τους και επιβιβάστηκαν σε πιο κατάλληλα για ένα σχετικά καλά πατημένο αλλά δύσβατο σε λίγα σημεία χωματόδρομο και τσιμεντόδρομο με εναλλαγές. Να πούμε εδώ ότι όλη η διαδρομή προς τα Σιτόμενα είναι «πνιγμένη» σε πλούσιο πράσινο και άφθονα νερά…Επόμενος σταθμός της αποστολής μας η Παλιοβράχα, όπου αφήσαμε τα αυτοκίνητα και με την καθοδήγηση του επικεφαλής στις 8.15 αρχίσαμε πεζοί  ν’ ανεβαίνουμε το μονοπάτι του φίλου μας του Χρυσόστομου. Μέσω της λεγόμενης Κακιάς σκάλας μετά τη γέφυρα φτάσαμε στη θέση Μελίσσι στα βράχια και μετά στις Σπηλιές («Σπλιές») κατόπιν στις Πόρτες και δίπλα -δίπλα στο εκπληκτικό ποτάμι με τις φανταστικές αναβαθμίδες και τους γραφικούς μικρούς καταρράχτες κατευθυνθήκαμε προς τον τελικό μας προορισμό, τη Φτέρη στα 1.200μ. περίπου, κάτω από την κορυφή του βουνού του Παναιτωλικού «Κατελάνος». Η ανάβαση, μας αποζημίωσε πλήρως με την πολύ πυκνή βλάστηση, τις υπέροχες συνεχείς εναλλαγές του τοπίου αλλά και την ποικιλία στη χλωρίδα. Το μονοπάτι σηματοδοτημένο με απόλυτη σαφήνεια διευκολύνει αφάνταστα ακόμη και λάτρεις της βουνίσιας ομορφιάς που δεν γνωρίζουν καθόλου την περιοχή όπως και εγώ. Η Φτέρη μας «υποδέχτηκε» στις 11.15 στο μικρό της οροπέδιο, όπου υπήρξε χώρος και χρόνος για ξεκούραση και ανασύνταξη, πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τα Σιτόμενα. Κατά τις 14.30 ήμασταν πίσω στα Σιτόμενα όπου μας περίμενε μια ακόμη έκπληξη !... Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Σιτομένων μας καλωσόρισε μ’ ένα πάρα πολύ πλούσιο μεσημεριανό τραπέζι με άφθονα πεντανόστιμα ψητά και δροσερά ποτά σ’ ένα εκπληκτικό ανοιχτό μέρος κάτω από τον πυκνό ίσκιο των πλατάνων !... Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για τη ζεστή περιποίησή τους.

    Τα επόμενα σχέδια του Ε.Ο.Σ. Αγρινίου για την περιοχή είναι να διανοίξουμε καλύτερα το μονοπάτι από Σιτόμενα για Παλιοβράχα ώστε να απαιτούνται μόνο 25 λεπτά για τον πρώτο σταθμό και συνολικά μέσω Φτέρης να μπορεί να ανεβαίνει κανείς σε 7 περίπου ώρες στην κορυφή «Κατελάνος» και κατόπιν  να κατηφορίζει από την άλλη μεριά στο φημισμένο καταφύγιο πάνω από το χωριό Περιστέρι.