Γράφει η Γεωργία Κασόλα

Ακόμη ένα ταξίδι με τον ΕΟΣ Αγρινίου. Αυτή την φορά στο Φαράγγι του Κάκκαβου στην Ορεινή Ναυπακτία. Το πρωί της Κυριακής στις 22 του Ιούνη 2014 ξεκινάmε να ζήσουμε μια ακόμη μοναδική ορειβατική περιπέτεια με αρχηγό τον Τέλη Κάκκο και τον Δημήτρη Γκούρλια στα οργανωτικά.

IMGP1100-2 900x600

Κατά τις 10 φθάνουμε στην Ανω Χώρα. Η  Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας.Η πορεία προς το Φαράγγι και το χωριό Αμπελακιώτισσα, ο τελικός μας προορισμός έχει ξεκινήσει. Το πρώτο κομμάτι της πορείας μέχρι να συναντήσουμε τον αγροτικό δρόμο για να φτάσουμε μέχρι την ρεματιά περιλαμβάνει πυκνή βλάστηση από δέντρα, πολύχρωμα αγριολούλουδα, ρίγανη, αγριοκερασιές και οι μυρωδιές της εξοχής υπέροχες. Ο αγροτικός δρόμος είναι μπροστά μας και η στάση για μια ανάσα και ανασυγκρότηση δυνάμεων απαραίτητη.

   Συνεχίζουμε με τον ήλιο να είναι αρκετά καυτός αλλά το δροσερό αεράκι λόγω του υψομέτρου να μας ξεκουράζει. Γύρω μας  ορθώνονται τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας με τα έλατα κι εμείς με φωτογραφικές μηχανές και κινητά να απαθανατίζουμε ότι μας τραβάει την προσοχή. Η ρεματιά είναι μπροστά μας και ο τετράποδος συνορειβάτης μας κάνει μια μικρή βουτιά για να δροσιστεί. Η ανοδική μας πορεία περιλαμβάνει εντυπωσιακή βλάστηση μέσα σε οξιές, έλατα, πολλές αγριοφραουλιές που αποτέλεσαν ένα γευστικό ορεκτικό για αρκετούς από μας. Είναι όλα τόσο όμορφα. Το τοψωτό, πέτρινο γεφύρι το οποίο έχει χτιστεί τουλάχιστον πριν 200 χρόνια είναι μπροστά μας. Το φαράγγι του Κάκκαβου και απ τις δυο πλευρές ορατό. Μια στάση για αναμνηστική φωτογραφία απ όλα τα μέλη και  ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για φαί και νερό.

    Μετά η πορεία περιλαμβάνει ανάβαση σε πετρώδες έδαφος και με λιγότερη βλάστηση. Κατά μήκος της διαδρομής το φαράγγι και ο ήχος του νερού να μας κάνουν συντροφιά. Λίγο ακόμη και φτάνουμε στην σκιά των πλατανιών. Η διαδρομή μας φτάνει σχεδόν προς το τέλος της και μετά από 20 λεπτά πορείας τα πρώτα σπίτια της Αμπελακιώτισσας κάνουν την εμφάνιση τους. Το επόμενο βήμα είναι στάση για μπύρα και μπόλικο νερό. Στην Αμπελακιώτισα συναντήσαμε και  μέλη του ΕΟΣ Μεσολογγίου, που έκαναν νωρίτερα την ίδια διαδρομή. 

Φωτογραφίες: Πάνος Καλτσάς