Το Σαββατοκύριακο 11 με 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη 2ήμερη εξόρμηση του ΕΟΣ Αγρινίου στο «δικό» μας βουνό, το Παναιτωλικό, με αφετηρία το καταφύγιο που διαχειρίζεται ο Σύλλογος και το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1150μ. στην περιοχή πάνω από το χωριό Περιστέρι.

 

Αρκετοί ανέβηκαν μέχρι εκεί με τα πόδια (πορεία 4,5 km με υψομετρική ανάβαση περίπου 250-300m σε βατό χωματόδρομο) και άλλοι με αυτοκίνητα.

Το καταφύγιο γνωστό για τις «φιλόξενες» υποδομές του υποδέχθηκε συνολικά το 2ήμερο πάνω από 40 άτομα, καθώς πολλοί είτε διανυκτέρευσαν εκεί, είτε ανέβηκαν αυθημερόν το Σάββατο ή την Κυριακή.

Πραγματοποιήθηκαν 2 κύριες αναβάσεις:

Μια νυχτερινή το Σάββατο, στην πρώτη κορυφή της οροσειράς του Παναιτωλικού ΚΟΚΑ υψ.1670m, προς την Νότια πλευρά που βρίσκεται και πιο κοντά στο καταφύγιο χιλιομετρικά (μονοπάτι 2-3km σε ελατόδασος και αλπική ζώνη, υψομ./διαφ. 530m, μέτριας προς δύσκολης βατότητας).

Και μια ημερήσια την Κυριακή στην κεντρική κορυφή του ορεινού συγκροτήματος ΚΑΤΕΛΑΝΟΣ 1924m (μονοπάτι περίπου 8km κυρίως σε αλπική ζώνη υψομ./διαφ. 774m μέτριας-δύσκολης βατότητας.

Ο συνολικός δείκτης ανάβασης είναι μεγαλύτερος. Στην επιστροφή επιλέχθηκε μια μικρή εναλλακτική πορεία με ανάβαση στην κορυφή ΓΚΙΟΡΛΑ ως εξάσκηση στην κίνηση σε εύκολο, ασφαλές βράχινο πεδίο-κόψη).

Στην νυχτερινή ανάβαση συμμετείχαν 21 μέλη και στην κορυφή έγινε κοπή πρωτοχρονιάτικής πίτας.

Ξεχωριστή εμπειρία μια νυχτερινή ανάβαση στο βουνό με το φως από τους φακούς να σχηματίζει μια κινούμενη γραμμή στο σκοτάδι και την απίστευτη νυχτερινή θέα από την κορυφή με τα φώτα των πόλεων (Πάτρα- Αγρίνιο) και των γύρω χωριών κάτω από το φως του φεγγαριού.

Ο καιρός ασυνήθιστα ζεστός για την εποχή και χωρίς ίχνος χιονιού!.

Την Κυριακή εκτός από τα 15 μέλη που συμμετείχαν στην κύρια ανάβαση στον Κατελάνο, μια κύρια 9μελής ομάδα καθώς και διάφορες μικρές ομάδες 2-3 ατόμων, πραγματοποίησαν ανάβαση στην κορυφή Κόκα και μικρές πορείες στο χώρο κοντά στο καταφύγιο.

Το πρόγραμμα του ΕΟΣ Αγρινίου ξεκίνησε το 2014 παρέχοντας την δυνατότητα γνωριμίας και εξερεύνησης του «γειτονικού» μας ορεινού όγκου και συνεχίζεται σε μια αντίστοιχη προσπάθεια προσέγγισης και πολλών άλλων του Ελλαδικού χώρου, με διάθεση να υπάρξουν όμορφες στιγμές και εμπειρίες στους συμμετέχοντες μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση. Καλή χρονιά!

Φωτογραφίες από την ανάβαση στην Κόκα: Τελης Κάκος.

Φωτογραφίςε από την ανάβαση στον Κατελάνο: Αγγελος Χριστοδουλάκης.