Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η πολύ επιτυχημένη διάσχιση Σαμαρίνα - Δίστρατο - Βοβούσα, μήκους 31 περίπου χιλιομέτρων που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6.

Η διαδρομή ξεκινάει από την Σαμαρίνα στην είσοδο του χωριού στην ταμπέλα προς Αγ. Παρασκευή. Διασχίζουμε το κάτω μέρος του χωριού και σε χαρακτηριστικό νεότευκτο γεφυράκι συναντάμε την σήμανση. Μπαίνουμε για πολύ λίγο σε χωματόδρομο και συνεχίζουμε στο μονοπάτι που ελίσσεται μέσα σε δασωμένο μέχρι τα ξέφωτα της Αγ. Παρασκευής. Από κει κατωφερικά βγαίνουμε στο ρέμα Γκιόσας . Αφού το περάσουμε, βγάζοντας παπούτσια, συνεχίζουμε ανηφορικά. Βγαίνουμε σε σημείο με θέα στην Μόσια του Σμόλικα και στην Βάλια Κίρνα. Λίγο πιο πάνω το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει για Δίστρατο. Μετά 1,9 χλμ συναντάμε την άσφαλτο που βγάζει στο χωριό. Το μονοπάτι την τέμνει και συνεχίζει στην αρχή με μεγάλη κόντρα. Φτάνουμε σε σημείο που βλέπουμε το ιχθυοτροφείο πέστροφας από ψηλά και κατεβαίνουμε στην άσφαλτο. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε στην άσφαλτο παρότι η χάραξη του μονοπατιού σε κάποιο σημείο της συνεχίζει και βγάζει στο κάτω μέρος του χωριού.
Από την πλατεία του χωριού Δίστρατο ανηφορίζουμε σε γκαλντερίμι. Στο τέλος του χωριού συναντάμε το ξωκλήσι του Αγ. Σωτήρα και μπαίνουμε στο μονοπάτι. Σε αυτό το σημείο το σχετικά πρόσφατα χαραγμένο μονοπάτι καθώς το παλιό έχει καταστραφεί ακολουθεί για 1χλμ άσκοπα το πρανές χωματόδρομου σε σαθρά μέχρι να τον ξανασυναντήσει. Συναντάμε πηγή από όπου συνεχίζουμε στο μονοπάτι πάνω αριστερά. Μόλις περάσουμε την ράχη συναντάμε πάλι τον χωματόδρομο. Το μονοπάτι τον τέμνει και κατηφορίζουμε για Βάλια Στάθη. Μετά το ρέμα Στάθη ανηφορίζουμε μέχρι που συναντάμε χωματόδρομο. Η διαδρομή συνεχίζει σε όμορφο, δασωμένο, κακής βατότητας χωματόδρομο για 5,5χλμ και ξαναμπαίνει σε μονοπάτι. Κατηφορίζουμε στο ρέμα όπου και το διασχίζουμε ξυπόλητοι. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα ανηφορικά και βγαίνουμε στο χωματόδρομο που σε 3,5 χλμ βγάζει Βωβούσα.

Η διαδρομή έγινε σε δυο μέρες, με διανυκτέρευση στο Δίστρατο.

Κείμενο Σούλα Σαλτάνη, φωτογραφίες Άγγελος Χριστοδουλάκης