Πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, αρχή του φθινοπώρου και ο σύλλογός μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την εκδρομή του στην Κόνιτσα. Μέλη και φίλοι του συλλόγου πλαισίωσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδρομή αυτή. Το Σάββατο επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου και την Μονή Στομίου και μετά από ένα καλό γεύμα ετοιμαστήκαμε για την πορεία της Κυριακής.

Η ορειβατική ομάδα αποτελούμενη από 29 άτομα πραγματοποίησε την διάσχιση Κόνιτσας – Πάπιγκου μέσω του πολύ καλά σηματοδοτημένου από τον ΕΟΣ Κόνιτσας μονοπάτι της Κερασιάς.  Μια ιδιαίτερα απαιτητική πορεία αφού έπρεπε να καλυφθούν περίπου 1500μ. υψομετρικής διαφοράς. Το μονοπάτι ξεκινά πάνω από το πεδίο βολής στην Κόνιτσα και κατευθείαν μπαίνουμε σε ανηφόρα που ανεβάζει γλυκά και τραβερσαριστά προς την κορυφούλα της Κερασιάς. Κλεφτές ματιές πίσω στον κάμπο της Κόνιτσας που έχει σκεπαστεί από την πρωινή υγρασία. Ο ανήφορος συνεχίζεται  μέσα όμως από ένα καταπράσινο δάσος και κάτω από τις επιβλητικές ορθοπλαγιές του Λάπατου και  της Γκαμήλας. Απέναντι δεσπόζει η κορυφή της Τραπεζίτσας και δεξιότερα ο Σμόλικας ενώ χαμηλά ο ποταμός Αώος είχε καλυφθεί από την πρωινή υγρασία δίνοντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα.  Στη συνέχεια  μετά από πολύωρη ανάβαση βρισκόμαστε στη Λάκα του Τσουμάνη με την Αστράκα επιβλητική στο βάθος και την Ξερόλουτσα γεμάτη νερό εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων.

Στάση για καφέ στο καταφύγιο της Αστράκας και επιτέλους κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο Πάπιγκο. Η πορεία διήρκησε περίπου 8.30 ώρες και όλοι έμειναν πάρα πολύ χαρούμενοι με την διαδρομή.

Μια άλλη ομάδα περπάτησε κατά μήκος του Βοιδομάτη από το Γεφύρι της Κλειδωνιάς μέχρι τη Γέφυρα της Αρίστης και στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στην Αρίστη.

Αξίζει να συγχαρούμε τον ΕΟΣ Κόνιτσας για την πολύ καλή σηματοδότηση του μονοπατιού της Κερασιάς και να ευχαριστήσουμε τους φίλους που ήρθαν στην εκδρομή αυτή. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εκδρομή μας.

Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοδουλάκης
Κείμενο: Πηγή Κρικοχωρίτη