Ανακοίνωση - Κάλεσμα σε ΣΟΣΔΕΗ

Κατηγορία: ανακοινώσεις
Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 25 Μάιος 2015 Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 25 Μάιος 2015
Γράφτηκε από τον/την Panos Kaltsas

Με την ευκαιρία της επετείου της εισόδου στην χρονιά που ο σύλλογός μας κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του και σε συνδυασμό με την ΣΟΣΔΕΗ που διοργανώνεται φέτος στο καταφύγιο του Παναιτωλικού όρους καλούμε σε Πανελλήνια συνάντηση τους φίλους ορειβάτες με δραστηριότητα την διάσχιση όλης της οροσειράς του Παναιτωλικού από το Καταφύγιο έως τον Αγιο Βλάσση. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ανάβαση ΚούτουπαΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/9/2015 Αφιξη των ορειβατών που θα συμμετέχουν στην διάσχιση ώρα 07.00 το απόγευμα. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο με φαγητό δωρεάν προσφορά του συλλόγου μας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/9/2015.  Ωρα 07.00 μετά το πρωινό προσφορά του συλλόγου μας αναχώρηση για πεζοπορία διάρκειας περίπου 10 ωρών, με κατεύθυνση από το Καταφύγιο - Κατελάνος - Αρέντα, όπου θα γίνει διανυκτέρευση σε σκηνές που θα μεταφερθούν εκεί με αυτοκίνητο του συλλόγου. Θα προσφερθεί δείπνο με ψητά και μουσική, προσφορά του συλλόγου.

Σάββατο απόγευμα ώρα 07.00 άφιξη των ορειβατών που θα συμμετέχουν στην ΣΟΣΔΕΗ για διανυκτέρευση στο Καταφύγιο. Θα προσφερθεί φαγητό προσφορά του συλλόγου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/9/2015 

1. 07.00 πρωί η ομάδα της διάσχισης μετά το πρωινό στην Αρέντα θα αναχωρήσει για πορεία Αρέντα - Κούτουπας - Αγιος Βλάσσης. Ωρες πορείας 7-8 περίπου. Διαδρομή δύσκολη. Επιστροφή στο Αγρίνιο με λεωφορείο. (Tη διαδρομή του Κούτουπα σε λίγες μέρες θα μπορείτε να την δείτε απ την ιστοσελίδα μας και το youtube.

2. Οι ορειβάτες της ΣΟΣΔΕΗ μετά το πρωινό στο καταφύγιο θα αναχωρήσουν για πορεία προς Κόκα - Βγένα - Κατελάνο. Ωρες πορείας με επιστροφή από Κατελάνο 8-9 περίπου.

Ολες οι πορείες θα συνοδεύονται από έμπειρα μέλη του συλλόγου μας.

Η θέα από την κορυφή του ΚούτουπαΔιανυκτέρευση στο καταφύγιο 10 €, σε σκηνές στο χώρο του καταφυγίου 5 €.

Αναλυτικό πρόγραμμα θα αποσταλεί σε όλους τους ορειβατικούς συλλόγους.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο του συλλόγου 26410 45512 (20.30-22.00 καθημερινές) και στο κινητό του Προέδρου 6947220731.

Πρόσκληση για εκδρομή στο Παρανέστι Δράμας

Κατηγορία: ανακοινώσεις
Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 05 Μάιος 2015 Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 05 Μάιος 2015
Γράφτηκε από τον/την Panos Kaltsas

Ο Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου θα διοργανώσει εκδρομή με την ευκαιρία της αργίας του Αγίου Πνεύματος (29 Μαίου έως και 1 Ιουνίου) στο Παρανέστι Δράμας. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ:

Αναχώρηση από πλατεία Μαβίλη (Νέα σχολεία) για Παρανέστι Δράμας μέσω Ιωαννίνων. Διανυκτέρευση σε δύο ξενοδοχεία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΪΟΥ:

Ωρα 08.00 επιβίβαση σε πούλμαν και αναχώρηση για:

Α. Ομάδα: Ιαματικές πηγές Θερμων - Δασικό εργοστάσιο Φρακτού.  Διάρκεια πορείας 7-8 ώρες περίπου.

Β. Ομάδα: Μικρές πεζοπορίες - περιήγηση γύρω από το Παρανέστι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ:

Α. Ομάδα: Πεζοπορία στους καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας.

Β. Ομάδα: Κανώ στο ποτάμι και πεζοπορία σε μονοπάτια δίπλα στον Νέστο . Επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας Παρανεστίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:

Με το λεωφορείο ή με τραίνο  Intercity επίσκεψη στην Ξάνθη για περιγήγηση στην παλιά πόλη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ:

Αναχώρηση για επιστροφή στο Αγρίνιο με επίσκεψη στην Δράμα και στο σπήλαιο Αλιστράτης.

Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες.

Δηλώσεις συμμετοχής με υποχρεωτική προκαταβολή στα γραφεία του συλλόγου. Πραϊδου 20, Αγρίνιο (ώρες 21.00-22.00 καθημερινές μόνο).

Πληροφορίες στο σύλλογο και στο τηλέφωνο του αρχηγού της εκδρομής Δημήτρη Γκούρλια: 6933404070

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ

Το Παρανέστι είναι μία μικρή κωμόπολη του Ν. Δράμας. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Δράμα με τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Έχει υψόμετρο 120 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Απέχει 40 χλμ. από τη Δράμα και 22 χλμ. από τη Σταυρούπολη. Μέχρι το 1927 λεγόταν Μπούκια, έκτοτε όμως φέρει το όνομα Παρανέστι, προφανέστατα λόγω της γειτνίασης με τον ποταμό Νέστο.
Το Παρανέστι είναι η κυριότερη πύλη εισόδου σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους φυσιολάτρες ενδοχώρα, όπου κυριαρχεί ο όγκος της οροσειράς της Ροδόπης, με παρθένα δάση, άφθονα ρέματα με γάργαρα νερά που χύνονται στο Νέστο, πανέμορφους καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια, τεχνητές λίμνες, εγκαταλελειμένα χωριουδάκια, θερμά νερά και χιλιάδες μοσχοβολιστά αγριολούλουδα.
Το Παρθένο Δάσος Φρακτού βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Ν. Δράμας, ακριβώς κάτω από την κορυφή Ντελίμποσκα, η οποία με 1953 μ. υψόμετρο είναι η ψηλότερη της Κεντρικής Ροδόπης. Πρόκειται για το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας και το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Έχει έκταση 11.000 στρέματα. Ήδη από το 1979 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας. Βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, καθώς δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα. Λέγεται παρθένο διότι η εξέλιξή του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δε διαταράχθηκε ποτέ από τον άνθρωπο.
Το Παρθένο Δάσος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της πατρίδας μας, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών της πανίδας που ζουν στα ελληνικά βουνά. Η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο είναι μεγάλη, γιατί αυτά βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δε φοβούνται την παρουσία μας, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις. Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους (από 780 μ. έως και 1.953 μ. υψόμετρο), σε συνδυασμό με την παρουσία χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών. Έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια και απειλούμενα είδη της Ελλάδας και της Ευρώπης (π.χ. η καφέ αρκούδα, το ελάφι, το αγριόγιδο, ο λύκος, ο σκίουρος, η αλεπού, ο λαγός, το τσακάλι, το κουνάβι, το αγριογούρουνο, ο ασβός, το ζαρκάδι, η νυφίτσα κλπ.).
Από αισθητική άποψη το Παρθένο Δάσος διακρίνεται για τη χαρακτηριστική και μοναδική ομορφιά του. Το έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο δίνει μια τραχύτητα και αγριάδα στο χώρο, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία. Το Αχλαδόρεμα (μαζί με τις τριγύρω μικρότερες ρεματιές), που διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει έξι εντυπωσιακούς καταρράκτες και προσθέτει το απαραίτητο αισθητικό στοιχείο, το νερό. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι τρεις από αυτούς είναι εποχικοί, δηλαδή δεν έχουν συνεχή ροή καθ' όλο το έτος. Το καλοκαίρι στεγνώνουν.

Πρόσκληση για παιδική πεζοπορία στο Δάσος Βελανιδιάς Ξηρoμέρου

Κατηγορία: ανακοινώσεις
Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2015 Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2015
Γράφτηκε από τον/την Panos Kaltsas

Ο Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου διοργανώνει εκδρομή - πεζοπορία για παιδιά στο Δάσος Βελανιδιάς Ξηραμένου την Κυριακή 26 Απριλίου 2015.

dasos velanidiasΗ αναχώρηση από Αγρίνιο θα πραγματοποιηθεί στις 08.30 της Κυριακής με λεωφορείο. Η πεζοπορία θα διαρκέσει 3-4 ώρες.

Οι γονείς παρακαλούνται να εφοδιάσουν τα παιδιά με μπουκαλάκι νερό και ένα αδιάβροχο για την περίπτωση βροχής.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον σύλλογο Πραϊδου 20, Αγρίνιο. Τηλ. 26410 45512 (ώρες βραδυνές 20.00-22.00).

Πρόσκληση για διήμερη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια

Κατηγορία: ανακοινώσεις
Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2015 Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2015
Γράφτηκε από τον/την Panos Kaltsas

O Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου διοργανώνει εκδρομή στα Ζαγοροχώρια το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαϊου 2015.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

konitsa stomioΣάββατο: Αναχώρηση ώρα 08.00 με λεωφορείο από τα σχολεία (πρώην σταθμός τρένου).

Στάση στο Δίλοφο Ζαγορίου και πορεία Μέχρι το Καπέσοβο. Διάρκεια πορείας 3-4 ώρες. Επιβίβαση στο λεωροφείο και άφιξη στο Τσεπέλοβο, όπου θα γίνει η διανυκτέρευση σε ξενώνες της περιοχής.

Η πορεία του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί δια μέσου πετρόκτιστων μονοπατιών, καλντεριμιών, γεφυριών και θα θαυμάσουμε Μοναστήρια της περιοχής.

 ΚΥΡΙΑΚΗ:

brysoxori1. ΟΜΑΔΑ Α:

Αναχώρηση ώρα 06.00 με λεωφορείο για Βρυσοχώρι. Πορεία - διάσχιση μέχρι την Κόνιτσα. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε φυσική κατάσταση και απαιτείται συνοχή της ομάδας. Χρόνος πορείας 10-12 ώρες.

2. ΟΜΑΔΑ Β:

Αναχώρηση ώρα 10.00 από Τσεπέλοβο με λεωφορείο για το Γεφύρι της Κόνιτσας. Πορεία μέχρι την μονή Στομίου δια μέσου πανέμορφης διαδρομής. Χρόνος ποαρείας 4 ώρες περίπου. Επιβίβαση στο λεωφορείο για Κόνιτσα όπου την ίδια περίπου ώρα θα καταφθάσουν και οι ορειβάτες της Α ομάδας και επιστροφή στο Αγρίνο το βράδυ της Κυριακής.

Αρχηγοί εκδρομής:

Α ομάδα: Δημήτρης Γκούρλιας και Δημήτρης Παπαποστόλου
Β ομάδα: Αλεξάνδρα Κάκκου 

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον σύλλογο Πραϊδου 20, Αγρίνιο. Τηλ. 26410 45512 (ώρες βραδυνές 20.00-22.00).

Πρόσκληση για διαδρομή Μαχά - 2015

Κατηγορία: ανακοινώσεις
Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 18 Απρίλιος 2014 Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 18 Απρίλιος 2014
Γράφτηκε από τον/την Panos Kaltsas
Για εικοστή δεύτερη φορά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Απρίλη 2015 η διαδρομή Μαχά στο Παναιτωλικό όρος από τον ΕΟΣ Αγρινίου.
Η διαδρομή αυτή αποτελεί την κορυφαία ορειβασία στο ψηλότερο βουνό της Αιτωλοακαρνανίας και γίνεται κάθε χρόνο τον Απρίλη στη μνήμη του διατελέσαντος προέδρου από το 1991 μέχρι το 1993 Γιάννη Μαχά, ενός πολύ έμπειρου ορειβάτη που γνώριζε αλλά και έζησε από την παιδική του ηλικία το Παναιτωλικού. 
Με αφετηρία το χωριό Αγία Παρασκευή (παλιά ονομασία Ζελίχοβο) και από υψόμετρο εξακόσια μέτρα περίπου, το καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα από πυκνά και πανύψηλα έλατα μέχρι να φτάσει στη θέση Τρεις Βρύσες είναι πραγματικά πανέμορφο. 
Από εκεί θα συνεχίσουμε  για την ψηλότερη κορφή του Παναιτωλικού τον Κατελάνο με υψόμετρο 1.924 μέτρα.

Αναχώρηση από το χώρο των σχολείων (πρώην σταθό τρένου) στις 07.30 της Κυριακής.

Πληροφορές στον σύλλογο Πραϊδου 20, Αγρίνιο. Τηλ. 26410 45512 (ώρες 20.30-22.00 καθημερινές).